Monday, February 21, 2011

You are hired.

Tak sangka sangat kan bila tuah datang bergolek-golek ke pangkuan kau. Kau tak pernah rancang pun untuk bertuah dalam masa sesingkat itu. Tapi hakikatnya kau bertuah. Kata orang tu, bagai bulan jatuh ke riba. Dan bila 'bulan jatuh ke riba' kau, tak lain, kau harus bersyukur di atas kesempatan itu.

Semua berlaku dengan pantas.
14 Feb valentine's day (oke takde kena mengena).
15 Feb aku apply kerja (bukan satu, tapi dua).
17 Feb dapat call suruh datang interview. Dua-dua. Satu dari Karangkraf (jawatan Training exec) dan one more Comfori Sdn Bhd (jawatan Marketing & sales exec).
18 Feb pergi interview and terus dapat kerja.

Tapi 22 Feb ada lagi satu interview. Masa tu dah tepuk dahi. Pening. Harus pergi for the interview or tak harus pergi. Bila dah timbang-timbang dengan akal fikiran yang sihat, aku harus tolak yang Karangkraf memandangkan dah 3 tahun bermustautin kat Shah Alam habiskan degree. Why not kita ubah angin pulak ke tempat yang lebih banyak hiburan. Kuang kuang kuang!! (sayang, i promise i'll behave).

So, i'll start working on 28 Feb. Ohh i'm soooo nervous. Sebab takde pengalaman kerja yang rasmi except for internshit. Eh, internship.

Sayang, promise tau kena selalu datang melawat. Sob sobb. *buat buat muka sedih.

Dalam hati: i'll try my best. Mahu kerja rajin-rajin, insyaAllah.
And mama, i need your Doa.

Wednesday, February 16, 2011

Sayang memang kuat makan.

Dah sebulan. Tak, bukan sebulan. Sebulan lebih tak dating. Sebulan enam belas hari. Rasa macam enam belas tahun. Dah sebulan enam belas hari juga i jadi budak baik. Tak pergi berpoya-poya bersama teman. Apatah lagi nak shopping (oh i miss shopping sangat). Dalam diary i pun dah berlambak list to do bila jumpa boyfriend nanti (list to eat sebenarnya). Bila i baca semua list to do (list to eat) dekat boyfriend, dia dah agree nak tunaikan semua. I sukaaaaaa! I nak buat-buat lupa sumpah janji i yang nak avoid nasi selama setahun itu.

Tapi i tak boleh nak suka sangat sebenarnya. List to eat boyfriend i untuk i pun banyak juga. Cuma yang bezanya apa yang dia mahu makan, i kena masakkan. Our next dating i dah janji nak buatkan makanan kegemaran dia (sayang, selain chocolate cake okay, muak la). Nasib baik lah dia suruh i masak je, kalau dia suruh i belanja, terpaksalah i jual baju-baju i dalam wardrobe kat bundle.

Dan, hari-hari i lalui begitu teruja because my soldier come home soon! End of February sayang janji nak jumpa kite kan? Nak ajak sayang cari shawl kat Jalan Tunku Abdul Rahman and i wanna buy something for your mom.

Dalam fikiran sekarang, dah fikir nak buat apa untuk dia. Banyak sangat makanan kegemaran dia ni.

Err...sayang suka apple pie tak? Sukalah sukalah sukalah please.

Tuesday, February 15, 2011

Boyfriend prayer.



Heavenly God, full of grace,
bless my boyfriend's sexy face.
Bless his hair the way it curls,
keep him away from other girls.
Bless his little nose and toes,
and keep him safe wherever he goes.
Bless his arms so big and strong,
help him keep them where they belong.
Bless his eyes that shine like stars,
and keep his mind on me and cars.
Bless his body the way it smells,
if my dad finds out, he'll get me hell.
I tell you Lord he isn't shy,
he's got his fault and so do i.
Bless him Lord because he's my guy.


Saturday, February 12, 2011

Maafkan kite, awak.

Sometimes when you feel like your relationship ain't that stable, you will find a way to fix it. Sedaya upaya kau akan cuba tampal balik mana-mana part yang 'koyak'. It is because kau sayangkan relationship itu. Tapi tanpa kau sedar kadang-kadang, makin cuba kau nak baiki, makin banyak halangan kau terima. Sedih bukan?

Dan sesungguhnya halangan yang kerap i terima sering berpunca dari diri i sendiri. Ok, i admit. Emosi i kerap tak stabil. Mood suka berubah-ubah. Lepas tu, mula nak marah-marah (lagi-lagi kalau tengah period). Negative thinking pun bermaharajalela kat kepala. Oh this is not cool.

In my relationship, yang sering kena tempias of cos my boyfriend. Bila i rasa macam kurang perhatian je, i mula nak memberontak, merajuk atas sebab kononnya dia tak mahu layan i. Bila dah okey, dah kena pujuk, pastu i kena marah balik sebab suka sangat fikir negatif. Padan muka i.

Yelah, when you are in relationship, semua orang pun mahukan something that could benefit both. Macam kata i kasi you cinta i, i nak dapat balik sama macam i kasi you kan. Tapi bila ada yang tak puas hati, itu yang masalah. Pokok pangkalnya, masing-masing harus belajar untuk memberi dan menerima. I dah pesan pada dia, kalau i merajuk, please jangan ignore i, please pujuk i. Susah lah bila jauh-jauh macam ni. Kalau merajuk, dia cuma boleh pujuk on the phone, tak boleh bawak pergi makan. I nak makanan. I nak ayam goreng.

Kadang bila i dah buat salah, dah marah-marah dia, dah merajuk tak tentu pasal, bila dah okey, i pulak menyesal. Rasa macam nak melutut minta maaf pada dia. I'm so sorry okay. Kite cuma mahukan perhatian dari sayang. *muka sedih.

Maafkan kite.

Tuesday, February 8, 2011

Will you marry me?

I tak tahu kenapa, lately ni i asyik terfikirkan pasal kahwin. Memang i patut rasa macam tu, sebab i dah ada seseorang yang i want to spend the rest of my life with. Dalam fikiran dah terbayang-bayang kehidupan bersama dengan orang yang i sayang itu. Tapi agak stress juga bila family dah mula bersuara.

"Kau bila nak bertunang?". Tu ayat standard abang i setiap kali bila dia terfikir untuk tanya. Abang pulak ada dua. So cuba lah darabkan pertanyaan tu dengan lapan belas kali (ahh tak minat matematik). Alah mentang-mentang dua-dua dah kahwin dah ada baby, belagak. Buekkk! *cemburu.

Kalau nak lebih suspen sikit bila mama dah mula bukak mulut tanya benda yang sama. I terus buat-buat sesak nafas depan mama, konon-konon kaget dengan soalan mama yang cepu cemas itu.

Lepas dah berlakon sesak nafas depan mama, i jawab camni; "Mama, fyra nak kerja dulu".

Pastu mama balas balik; "Tunang jelah dulu, jadi ke tak jadi ni, tahun ni ke, tahun lain?". (Banyak pulak tanya mama kali ni).

Dengan muka konon-konon serius i jawab; "Mama, fyra tak mahu tunang lama-lama. Kalau kata fyra nak tunang tu, maksudnya kitorang dah bersedia, dah tahu bila nak langsung. Tak mahulah ikat, pastu takde target nak buat majlis lagi. Tak mahuuuuuuu".

Mama memang best lah nak majlis simple-simple je. Pulak kena warning hantaran jangan mahal-mahal. Pasal tu i memang setuju dengan mama. Setuju sangat. Yang penting, dapat title isteri dia, dah cukup bermakna buat i. Dapat kasi mama menantu. Pastu kasi mama cucu lagi. Wahh, Mama mesti suka.

Tapi i tak dapat tipulah, bila tengok budak-budak/baby-baby comel, buat i rasa nak berumahtangga. 

Haha. Ok, dah tak mahu berangan lagi. Eh silap, nak sambung berangan. Bye.

Monday, February 7, 2011

.......

Kalaulah aku diberi satu tempoh yang agak terdahulu, mungkin ada banyak perkara yang akan aku selesaikan dengan akal fikiran.


Dan kalaulah semua orang tahu akan buku kehidupan sendiri, terlalu mudah sangatlah hidup ini rasanya.

Thursday, February 3, 2011

Saya rendah.

Okey, i mengaku la yang i ni memang tak tinggi, tapi i tak lah rendah sangat (bila pakai high heels, tinggi jer). Ahaks!! But, kalau nak compare ngan boyfriend i, kalau berdiri sebelah-sebelah, memang lah i jadi rendah sangat! Sebab tu i takkan pakai selipar/sandal atau apa-apa je kasut yang jenis rata bila dating ngan dia. MESTI high heels atau wedges. Mesti. Sakit kaki ke, melecet ke, tolak tepi.

Dan walaupun i rendah, walaupun orang selalu ingat adik-adik lelaki i tu abang-abang i, walaupun orang suka sangka i ni lapan belas, hakikatnya i sangat sukakan lelaki tinggi untuk jadi pasangan i (tak mahu tinggi sikit, mahu tinggi banyak) Macam boyfriend i sekarang, tall and dark and tough (kat perut). Ok tak, tak, tak. Tough bukan kat perut. Tak mahu tinggi tapi kurus. Mahu yang macam sekarang. Mahu yang sekarang sampai bila-bila.

Sebab bila jalan sebelah dia, buat i rasa comel (nak perasan comel sikit bole tak? sikit je pleaseeee). Rasa macam tengah jalan dengan bodyguard. Pastu i rasa selamat, i rasa macam konon-konon dia pelindung i. Ah sukalahh!

Ha, macam cerita ni, Savannah ni rendah je, paras bahu John jer. Sweet kan?!

Ok, i blah sekarang.

Wednesday, February 2, 2011

Teruja sangat!

Tadi sebelum keluar rumah, i berlari-lari anak ke post box, nak check surat. Kot-kot surat tawaran kerja ke, member nak kahwin hantar wedding invitation ke, surat cinta dari peminat misteri ke (perasan gila), ataupun surat PTPTN tuntut hutang (surat paling tak best dalam banyak-banyak surat).

I terus raba-raba post box tu capai surat. Ada lima surat! Ada satu je nama i (cehh). Kat luar sampul tertulis Konvokesyen UiTM. I terus melompat tanpa mengira beberapa pekerja Indon yang sedang bekerja  merenovate rumah jiran sebelah.

I tak tahu kenapa i rasa sangat teruja untuk konvo. Tapi i sangat pasti sebab utama ialah BOYFRIEND CAKAP NAK DATANG MASA KONVO BAWA BUNGA! Ya, itu yang membuatkan i sangat teruja sebab i nak kenalkan dia pada mama and abah i. Tapi boyfriend i boleh pulak buat lawak cakap nak datang konvo i pakai baju askar. I suruh dia jangan lupa bawak senapang sekali (sabar jelahhh).

Yang pasti i dah paksa dia penuhkan boot kereta, seat belakang, seat sebelah driver dengan hadiah + bunga untuk i.

Awwww i sungguh tak sabarrrrr. Korang macam mana? (merujuk kepada member-member UiTM di hatiku yang bakal bergraduate sama-sama)

Tuesday, February 1, 2011

Women just don't understand?

Sejak dua tiga lapan menjak ni, boyfriend i suka post status pasal bola. I tak tahu isu pasal apa so i just keep my mouth shut dari sebarang komen. I terus rasa bodoh sebab i rasa tak tahu apa-apa. I cuma tahu bola tu bulat, boyfriend i penyokong Liverpool, MU hater, dia minat Steven Gerrard, Jersi no 8 dan oh itu saja.

Dan secara automatik juga, i pun kena jadi penyokong Liverpool (menyokong minat boyfriend lah konon). Hey i ada tau jersi Liverpool, boyfriend kasi (*muka belagak). Lepas ni mungkin i kena lebih ambik tahu pasal ni (lepas tu mesti boyfriend i kagum gila dengan i). Wahhhh!

Ohh i ada satu video kelakar yang katanya 'women just don't understand':


video

Sayang jangan jadi macam dat guy tau. Pleaseeeeeeee.