Tuesday, July 30, 2013

Bahulu dapur arang di kampung

Cuti Nuzul Quran yang lepas kami pakat ramai ramai balik Kuantan. Kakak kakak ipar yang duk KL pun balik jugak memandangkan raya tahun ni diorang memasing raya rumah mertua. I sukalah sebab kalau ramai balik Kuantan, mak mertua i mesti masak best best. Dan hari ahad haritu mak mertua i buat bahulu. Bahulu bukan sebarang bahulu. Bahulu dari dapur arang wa cakap lu. Very tradisional sangat (dah very, sangat pula).

See, kocok ke kepok (tak tahu perkataan yang sesuai, kalau i, guna beat je, kat sana diorang sebut kepok) pun tak pakai mixer, pakai benda yang macam spring tu tapi size xxl (so far pernah jumpa yang comel comel one je). Mak mertua i tak mahu pakai mixer. Kakak ipar i yang punya tugas ni, i mengelat ayak tepung jer.



Telur + gula


Masuk acuan


See, tradisional sangat kannn


Panas panas keluar dari acuan


Ececececee


Yang hitam hitam camni lagi sodap


Dapatlah dalam satu periuk besar. Seriously meronta ronta sangat nak rasa panas panas. Mujur puasa. Kalau ikutkan i tak pregnant, dah period dah haritu. Takpelah, pregnant lagi best dari dapat rasa bahulu panas. Bau aroma bahulu yang lazat menusuk hidung. Pulak tu anak buah sorang sorang datang dapur mintak bahulu. Huii tergugat iman acikkk. 

Lepas berbuka kita semua pakat balik sarang masing masing dan bawa balik bahulu. Mak mertua i ajar bahulu ni cicah air teh o atau kopi o sedap oo. Betul sedapp. Best sangat dapat lihat sendiri pembikinan bahulu guna dapur arang ni. 

Zaman anak anak i nanti mesti tak jumpa dah semua ni. 


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.